Sağlık hizmetlerinin sunumunda, tedaviyi belirleyici kişi olarak kabul edilen hekimin hasta karşısındaki sorumluluğu her zaman en yüksek düzeydedir. Bu nedenle de hekim-hasta ilişkisinde sorumluluk, çağlar boyu kadar eskiye dayanır. Sorumluluğun nasıl değerlendirileceği ve yaptırımları yasalarla belirlenmiştir. Günümüzde hekim hasta ilişkisini kurallara bağlayan iki önemli yasa vardır. 1219 sayılı ‘Tababet ve Şuabat-ı Tarzı İcrasına Dair Kanun’ ile 13.01.1960 tarihli ‘Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’, 01.08.1998 tarihinde yürürlüğe giren ‘Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği’de hasta haklarında uygulanacak ilkeleri belirlemiştir. Ancak hekim kusurunun belirlenmesinde yeterli olmayan bu yasalar dışında Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunundaki maddeler dikkate alınmaktadır Özellikle hekimlerin gereksiz yargılandığı ve toplumda hastaların hekime güvenini azaltan bu tür işlemlerin azaltılması için konunu sağlık hukuku açısından irdelenmesi amaçlanmış ve davası sonuçlanmış bir olgu bu bağlamda incelenerek tartışma ortamı yaratılmak istenmiştir.
Anahtar Sözcükler: Sağlık hukuku, Hekim Sorumluluğu, Özen Eksikliği,
GİRİŞ
Mezopotamya uygarlığından günümüze yazılı belge olarak gelen Hammurabi Yasaları bu sorumluluğu gösteren ilk yazılı yapıtlardır(1). Bu yasanın 219. maddesinde; ‘hekimin hastasını öldürmesi yada tehlikeli bir şekilde yaralaması halinde iki elinin de kesileceği’ anlatılmıştır.
Hindistan’da Manu ve Zoroastra Kanunlarında, doktorun sorumluluğunun bir jüri tarafından saptanan kusura dayandırılacağı bildirilmiştir(1,2).
Mısır’da ise doktor kurallara uymadığı takdirde sorumlu tutulmuştur(3)..
Eski Yunan’da Hipokrat ve onu izleyen düşünürler tarafından hekim sorumluğunun ilk temelleri otaya atılmış, ‘tıp kurallarına uyulmama’ kusur olarak kabul edilmiştir (1,2)
Ancak tanı ve tedavide yüksek teknolojinin kullanılması ile sorumluluk paylaşılır olmuş, hasta hakkı kapsamında da gerçek sorumlunun kim olduğu ve varsa kusurun derecesi önemli olmaktadır.
Ancak hekim kusurunun belirlenmesinde yeterli olmayan bu yasalar dışında Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunundaki maddeler dikkate alınmaktadır.
Sorumluluk, uyulması gerekli davranış kurallarına aykırı düşmenin hesabını verme durumudur(4). Bu bağlamda hekimin sorumluluğu birkaç yönden irdelenmelidir.
- Hastasına karşı yeterince etik kurallara bağlı olmadan (özen eksikliği içinde) davranışı karşısındaki sorumluluğu;
- Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu,
- Medeni Hukuk (Tazminat Hukuku) yönünden sorumluluğu
Bu bilgilerin ışığında, basında ‘hostes olayı’ olarak bilinen bir olgu sunumu ile olay daha çarpıcı anlatılacaktır. .OLGU’NUN HİKAYESİ
a. 03.03.1997 günü saat 10.00’da servikal laminektomi, disk boşaltılması için yatırılmış, kan ve idrarı alınmış, akciğer grafisi ve EKG’si çekilmiş, İ.V damar yolu açılmış, dosyada bulunan matbu bir formda muvafakatname imzalatılmış, hasta hakkında anemnez bulguları yazılmış, muayenesinin yapılarak elde edilen bulgular gösterilmiştir.
b. Aynı gün saat 13.30’da premedikasyon olarak order yazılmış, saat 14.00’de operasyona indirilmiştir. 18.20’de ameliyat sonrası kata alınan hastanın, idrar sondası ve boyunluğun takılı olduğu, takiplere ait tıbbi bulguların düzenli olduğu bildirilmiş ve 06.03.1997 günü saat 09.00’da doktoru gelmeden taburcu edilmiştir.
c. EKG hastanın kendisine verilmiş, kan ve idrar tahlil raporları 03.03.1997 günü, saat 11.28 de dosyasına raporlanmış.
d. 03.03.1997 tarih ve Dr.Ali AKINCI imzalı akciğer raporunda; ‘sol hiler bölgede geniş bir alanı kaplayan düzensiz konturlu kitle kondansasyonu saptandığı, kitle düzeyinde kavitasyon ve kalsifikasyon görülmediği, kalp toraks indeksinin fizyolojik, üst mediasten doğal görünümde, diafragmanın konturları muntazam, sinuslerin açık bulunduğu, sonuç olarak sol hilus düzeyinde yer alan düzensiz konturlu kondansasyonun TM izlenimi verdiği, sol lateral grafi, gerekirse BT incelemesi önerildiği’ bildirilmiştir.
e. 05.03.1997 tarihli konsültasyon notunda; 20 gün önce geçirilmiş Zona tanımladığı, dermapatoloji olmadığı, subjektif yanma ve batma yakınması için reçete verildiği bildirilmiştir.
f. İlaç takip formunda; önerilen ilaçların düzenli verildiği görülmüştür.
g. Uyanma odası hemşire takip formunda; genel anestezi altında olan hastanın ameliyat sonrası değerlendirmenin normal puan üzerinde olduğunu, 17.40’da hastanın uyanma odasına alındığını, 18.00’de servis hemşiresine teslim edildiği ifade edilmiştir.
h. 03.03.1997 tarih ve Dr. Ü. K imzalı ameliyat raporunda; C5-C6 ve C6-C7 diskektomi yapıldığı, sağ iliak kanattan alınan 2 parça greftin mesafelere yerleştirildiği, post-op erken komplikasyon olmadığı belirtilmiştir.
b. Özel G. Hastanesine ait 16.10.1996-18.10.1996 tarihleri arasında yapılmış altı adet laboratuvar sonuç raporlarının normal değerler içinde bulgular olduğu, ve 18.10.1996 tarihli akciğer grafi raporunda; radyopatolojik bulgu saptanmadığı bildirilmiştir.
c. Dr.Y. K imzalı 21.10.1996 tarihli patoloji raporunda; 19.10.1996 günü alınan adneksiz abdominal total histerektomi materyalinde, serviksde koilositozis, squamouse metaplazi, displazi bulguları, endometriumda basit atipisiz glandüler hiperplazi, adenomyosis ve intramüral myom tesbit edildiği bildirilmiştir.
d. Radyolog Dr.İ. Ö imzalı 04.12.1996 tarihli iki yönlü servikal vertebra, AP sol omuz ve sol hemitoraks grafi raporundan, C5-6 vertebra korpuslarında dejeneratif değişiklikler ve C 5-6 disk mesafesinde daralma, sol omuz eklemi ve eklemi oluşturan kemiklerin doğal görünümde olduğu, sol 5. kotta fraktür mevcut olduğu, hemopnömotoraks saptanmadığı beliritilmiştir.
d. Radyolog Dr.İ. Ö. imzalı, bila tarihli ancak fotokopi belge üzerinde Ocak 97 ibaresi düşülmüş olan akciğer grafi raporunda; sol hilus dolgun, apeks ve sinüsler açık, sol perihiler psödokaviter imaj izlendiği, parenkimal lezyon izlenmediği, diafragmanın konturlarının düzenli olduğu, tüm batın ultrasonografi raporunda ise; normal batın ultrasonografisi olduğu bildirilmiştir.
e. Özel M. Tıp Merkezine ait 25.02.1997 tarih ve cildiye uzmanı Dr.C. Y. imzalı reçete düzenlendiği görülmüştür.
24.03.1997 tarihli … görüntüleme ve tanı merkezine ait radyografik inceleme raporunda; ‘sol skapula grafisinde 5. kot lateral kenarında fraktür ile uyumlu olarak kortikal devamlılık kaybı dikkati çektiği, kot komşuluğundaki akciğer parenkiminde muhtemelen kontüzyona bağlı olarak alveoler konsalidasyon lehine opasite artışı mevcut olduğu, bunun üzerine PA akciğer grafisi çekildiği, PA akciğer grafisinde ise sol 5. kot lateral konturunda fraktür lehine kortikal düzensizlik görüldüğü, sol akciğer orta zonda perihiler yerleşimi daha ön planda olmak üzere alveoler infiltrasyon dikkati çektiği, İnfiltrasyon alanının daha çok perihiler yerleşimli olması nedeniyle kontüzyondan çok pnömonik konsalidasyon lehine değerlendirildiğini, trakeanın orta hatta ve normal kalibrasyonda olduğu, mediastenin normal genişlik ve konfigürasyonda bulunduğu’ bildirilmiş.
Deri hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.H.İ.S.imzalı, 27.03.1997 tarihli reçetede; ise hasta A. Y’e, Benexol tb..1×1, placenta shampoo, Basis Crema verilmiştir.
İç hastalıkları Uzmanı Dr.E.A. 31.03.1997 tarihinde hastadan sedim, hemogram, balgamda ARB, balgamın sitolojik tetkikini istemiş,. 31.03.1997 tarihli reçete ile de Mukotik tb. 3×2, supradyn drj. 2×1 vermiştir.
O zaman burada zararı ölüm olarak ele almak gerekecektir. Ancak ölüm sebebinin tespiti için gerekli olan otopsi işleminin yapılmadığı, Fransız Hükümetinin yazısında ölümün, Akciğer kanserinden ileri geldiği ifade edildiği dikkate alındığında, bu nedenin de ölüm sebebi olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
Bu gerekçelerle eylem ile zarar arasında tıbbi bir illiyet bağı bulunmamaktadır.
Çünkü hasta kendisine en iyi sağlık hizmeti verilmeye özen gösterileceği inancı ile tedaviyi kabul etmiştir. Sağlık hizmeti bir bütün olup ekip çalışması ile yürütülmektedir. Özel hastanenin vermesi gereken hizmet, temiz sağlık koşullarında bakım, özenli ve doğru tetkik, steril ameliyat ortamı, ameliyat sonrası titiz bakımdır. Bu hizmetler, hekim-hastane ilişkisi içinde hastanın yararına yapılmış yazılı olmayan etik kurallar çerçevesindeki sözleşme içinde mevcuttur.
1. EREN, N; Çağlar Boyunca Toplum, Sağlık ve İnsan; Somgür Yayıncılık, Ankara, 1996
2. ATABEK, E.; GÖRKEY, Ş.; Başlangıcından Rönesansa Kadar Tıp Tarihi; İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları ; ISBN: 975-404-532-1 İstanbul, 1998.
3. VAROL, N; Tıp Hukuk Mu Sağlık Hukuk Mu? 1.Ulusal Sağlık İdaresi Yüksek Okulu Kongresi Mayıs, Ankara
4. TAŞKIN, A; Organ ve Doku Nakillerinde Hekimin Ceza Sorumluluğu, Adil Yayınevi; 1998.
5. AŞICIOĞLU, Çetin; Tıbbi Yardım ve El Atmalardan Doğan Sorumluluklar, Doktorların, Devletin ve Özel Hastanelerin Sorumluluğu, (Ceza-i ve Hukuki), Tekışık Ofset Tesisleri, İstanbul, 1993
6. Hatemi,H; Medikal Etik (Kuram ve Uygulamalı Sorunları), Yüce Yayınları; İstanbul 1999.
Yrd.Doç.Nezih VAROL
Sağlık Eğitim Fakültesi, Halk Sağlığı ve Adli Tıp Uzmanı